Ιστορία Συστήματος

1951 έως σήμερα

Η Ιστορία που παρουσιάζεται σε αυτή τη σελίδα, είναι ένα έργο που δε σταματάει ποτέ. Ανακαλύπτουμε συνέχεια νέα στοιχεία και την προσαρμόζουμε αναλόγως. Δυστυχώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δε μας έχουν επιτρέψει να παρουσιάσουμε με βεβαιότητα το έτος Ίδρυσης του Συστήματος μας.

 

"The very concept of objective truth is fading out of the world. Lies will pass into history"
George Orwell


• Τα πρώτα χρόνια:

Την άνοιξη του 1927 ιδρύεται Ομάδα Προσκόπων στο Χαλάνδρι από τον Τριγγέτα, Πρόεδρο του Γυμναστικού συλλόγου Χαλανδρίου στην οποία γράφτηκαν κατευθείαν 39 παιδιά.

Το 1948 οι Πρόσκοποι στο Χαλάνδρι αποτελούνται από μία Τοπική Εφορία Προσκόπων με δύο Ομάδες. Την 1η Προσκόπων με Αρχηγό το Δικηγόρο Γεώργιο Λιοσάτο και Υπαρχηγό τον Γεώργιο Γκίνη και τη 2η Προσκόπων με Αρχηγό τον Ιατρό Φίλιππο Μπαχώμη και Υπαρχηγό τον Παναγιώτη Καλόσακα.

Το 1949 παραιτήθηκε ο Γκίνης από Υπαρχηγός της 1ης Ομάδας λόγω στράτευσης του και τη θέση ανέλαβε ο Σπύρος Σούστας. Στην πορεία υπήρξε διαφωνία μεταξύ Λιοσάτου και Σούστα με αποτέλεσμα η 1η Προσκόπων να διαλυθεί και ο Λιοσάτος να ιδρύσει το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χαλανδρίου με έδρα τα καταστήματα ιδιοκτησίας Παπαδημητρίου, εκεί που σήμερα στεγάζεται το Ταχυδρομείο (Θουκιδίδου και Σωκράτους).

Το 1951 το Σύστημα βραβεύβεται από τη Βασίλισσα Φρειδερίκη για τη συμμετοχή του στον έρανο για τη"Φανέλλαν του Στρατιώτου".

 
 
Σφραγίδα της Τοπικής Εφορείας τη δεκαετία του '20   Το δίπλωμα της Φρειδερίκης το 1951   Το Τολ της ρεματιάς τη δεκαετία του '50

 

Προσκοπισμός Χαλανδρίου 1927 - 1960:
• 1ο Σύστημα Προσκόπων Χαλανδρίου (1927)
• 2ο Σύστημα Προσκόπων Χαλανδρίου (;)
• 3ο Σύστημα Προσκόπων Χαλανδρίου (;)
• 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χαλανδρίου (1949)
• 5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Χαλανδρίου (1954)
• 6ο Σύστημα Προσκόπων Βριλησσίων (1961)

 

To 1951 παραχωρείται στην Τοπική Εφορεία Προσκόπων Χαλανδρίου μεγάλο λυόμενη λέσχη "Τολ" τύπου Rommer το οποίο τοποθετείται στη ρεματιά του Χαλανδρίου.

Το 1954 ιδρύεται το 5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων με λέσχη στην οδό Αριστείδου και Παπάγου από τον Βασίλη Δεμερτζή, πιλότο της πολιτικής Αεροπορίας.

Το 1956 o Τοπικός Έφορος Χαλανδρίου Γεώργιος Λιοσάτος, βραβεύεται από τον πρόεδρο του ΔΣ (Σοφιανού) στο Ζηρίνειο της Κηφισιάς.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 οι Προσκοπικές ομάδες του Χαλανδρίου, διοργανώνουν στο Τολ των προσκόπων στη ρεματιά, μεγάλη Προσκοπική επίδειξη με κατασκευές και παιχνίδια.

Μετά το 1951 δεν γνωρίζουμε την τύχη του 3ου μέχρι που τον Απρίλιο του 1958 επανιδρύεται στο Πολύδροσο από τον Αντώνη Γκίνη, βοηθό Τοπικού Εφόρου.

Το 1958 Βαθμοφόροι και γονείς των Συστημάτων αποφασίζουν ότι το Τολ δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψει τις ανάγκες τους και έτσι νοικιάζονται δύο καινούριες Προσκοπικές λέσχες, η πρώτη στην oδό Αμαρουσίου και η δεύτερη στην οδό Αγίας Παρασκευής, δίπλα στον Άγιο Γεώργιο στην οποία στεγάστηκαν το 4ο Ναυτοπροσκόπων παρέα με το 5ο Αεροπροσκόπων.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1958 ιδρύεται η 4η Αγέλη Λυκοπούλων και μερικούς μήνες αργότερα ακολουθεί η 3η Αγέλη.

Το Νοέμβριο του 1959 επανιδρύεται το 2ο Σύστημα.

Στις 10 Ιανουαρίου τoυ 1961 ιδρύεται το 6ο Σύστημα Προσκόπων Χαλανδρίου, στην περιοχή των Βριλησσίων από Χαλανδραίους Βαθμοφόρους.

Το 1962 σε διαγωνισμό Ενωμοτιών, της Περιφέρειας Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Βασιλίσσης (Πυ.Βα.), οι Ενωμοτίες του 4ου, Δελφίνια και Γλάροι βραβεύονται για τις καλύτερες κατασκεύες.

Το 1964 τερματίζουν τη λειτουργία τους τα Συστήματα 3ο, 4ο, 5ο Χαλανδρίου και το 6ο Βριλησσίων μοιράζοντας τα παιδιά τους στα εναπομείναντα Συστήματα.

Το 1965 επανιδρύεται το 3ο για άλλη μια φορά από βαθμοφόρους του 2ου Χαλανδρίου στον Άγιο Αθανάσιο Πολυδρόσου.

Το 1968 επανιδρύεται το Σύστημα των Βριλησσίων με την ονομασία 4ο για να καλύψει το κενό, αφού το 4ο Ναυτοπροσκόπων και το 5ο Αεροπροσκόπων δεν υπήρχαν πλέον.

Στις 12/5/1976 αναγνωρίσθηκε η λειτουργία του Συστήματος μας από το Σ.Ε.Π. μαζί με τα συστήματα 1ο Χαλανδρίου, 2ο Χαλανδρίου και 4ο Βριλησσίων. Διαλύθηκε τον Ιανουάριο του 1978.

   
Η ταινία χειρίδος του Συστήματος το 1965   Κατασκήνωση στα Στύρα το 1973   Ο αρχηγός Ομάδος 71-78 Νίκος Μουνδέλας σε εκδρομή στον Άγιο Μερκούριο

• Η Ναυτοπροσκοπική περίοδος:

Για 10 χρόνια το Σύστημα μας έμεινε κλειστό, μέχρι που το 1988 επανιδρύθηκε, στο μικρό κτίριο πίσω από τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης, από τον Νίκο Κάρνιακ (παλιό βαθμοφόρο του 2ου Χαλανδρίου) ως 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μεταμόρφωσης και σε πολύ σύντομο διάστημα σε 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μεταμόρφωσης.

Το 1992 απονέμεται από το ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το Αργυρό μετάλλιο, για την συνεχή παρουσία μας στον ετήσιο έρανο.

Μερικούς μήνες από την επανίδρυση η οικογένεια Λαμπροπούλου μας παραχωρεί για λέσχη, το υπόγειο του σπιτιού της στην οδό Ταϋγέτου ως το 1994, όπου μας παραχωρείται ο οικίσκος του κληροδοτήματος Μιχαήλ. Η κακή κατάσταση του νέου κτιρίου και η μεταφορά από την Ταϋγέτου είχε ως αποτέλεσμα το Σύστημα να χάσει τα περισσότερα μέλη του.

Μοναδικός βαθμοφόρος στο Σύστημα παρέμεινε ο Αρχηγός Ομάδας Δήμος Γρηγορόπουλος "Γεράκι". Ύστερα από απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, το Σύστημα άλλαξε ειδικότητα από Ναυτοπροσκοπικό σε Αεροπροσκοπικό, έμεινε ανοιχτό για 3 - 4 μήνες και ύστερα τερμάτισε την λειτουργία του.

Τον Οκτώβριο του 1995 επανιδρύθηκε γι’ άλλη μια φορά ως Σύστημα Ναυτοπροσκόπων με Αρχηγό Συστήματος τον Στέλιο Τζιανετόπουλο "Καρχαρία" (παλιό βαθμοφόρο του 1ου Γαλατσίου) και στεγάστηκε σε χώρο παραχωρημένο στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης καθώς ο δικός του χώρος ανακαινιζόταν.

Τον Οκτώβριο του 1997 ανεβαίνει στο διαδίκτυο η πρώτη ιστοσελίδα του Συστήματος, σχεδιασμένη από τον Αρχηγό Ομάδας Δήμο Θανάσουλα "Γατόπαρδο". Έτσι το Σύστημα μας γίνεται ένα από τα πρώτα Συστήματα που αποκτά και ηλεκτρονική παρουσία.

Τον Οκτώβριο του 1997 ιδρύεται για πρώτη φορά η Κοινότητα Ανιχνευτών.

Ο Φεβρουάριος του 1998 βρίσκει τα δύο Συστήματα του Χαλανδρίου να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα μελών. Το 2ο Προσκόπων έχει ανάγκη Βαθμοφόρων ενώ το 3ο Ναυτοπροσκόπων έχει ανάγκη παιδιών. Έτσι οι Βαθμοφόροι και των δύο Συστημάτων αποφασίζουν τη συγχώνευση με χώρο συγκεντρώσεων την λέσχη του 2ου Συστήματος (2ο Δημοτικό σχολείο), μέχρι και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Το Σεπτέμβριο του 1998 οι Βαθμοφόροι του 3ου αποχωρούν, αναγκάζοντας το Σύστημα να αναστείλει για ακόμα μια φορά τη λειτουργία του.

   
Η λέσχη που μας παραχωρήθηκε στο κληροδότημα Μιχαήλ το 1994   Η προσωρινή Λέσχη δίπλα στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης το 1997   Ενωμοτάρχες Τσακαλιών και Δελφινιών της ενωμένης Ομάδας στην Πάρνηθα τον Απρίλιο του 1998

• Η σύγχρονη εποχή:

Κατάφερε να επανιδρυθεί το Νοέμβριο του 1999 ως Σύστημα Προσκόπων. Η επαναλειτουργία του έγινε, από τον τότε Τοπικό Έφορο Χαλανδρίου, Κώστα Καλλιανιώτη. Μετά την επανίδρυση του, ανέλαβε προσωρινά τη Διοίκηση του, εγκατέστησε την ΕΚΣ και βρήκε την Έφη Μουζάκη "Λυκομάνα" (παλιά αρχηγό του 2ου Χαλανδρίου) για να αναλάβει την Αρχηγία. Ο Τοπικός μας έκανε και τις πρώτες επαφές με το Δήμο Χαλανδρίου για την εξασφάλιση, της επιστροφής μας στο ανακαινισμένο πλέον χώρο, που μας είχε δοθεί το 1994. Παράλληλα έγιναν προσπάθειες να μας παραχωρηθεί ολόκληρο το κτίριο, μιας και το κληροδότημα Μιχαήλ, ανέφερε τη στέγαση φορέα νεολαίας.

Το 2002 αποχώρησαν από το Σύστημα όλοι οι βαθμοφόροι που βοήθησαν στην επαναλειτουργία του και έτσι το βάρος έπεσε στους νεότερους βαθμοφόρους.

Το 2003 αποκτούμε το δικό μας λογότυπο, σχεδιασμένο από τον Αρχηγό Ομάδας Δημοσθένη Μαθιόπουλο "Αστακό".

Την άνοιξη του 2004 ανεβαίνει η νέα ιστοσελίδα του Συστήματος σχεδιασμένη από τον "Αστακό".

Το 2005 το Σύστημα πέρασε άλλη μια δύσκολη χρονια. Αρκετοί βαθμοφόροι αποχώρησαν λόγω επαγγελματικών και στρατιωτικών υποχρεώσεων με αποτέλεσμα ο Αρχηγός του, Δήμος Γρηγορόπουλος "Γεράκι" να πάρει απόφαση συγχώνευσης με το 4ο Σύστημα Προσκόπων Βριλησσίων, και για διάστημα 12 περίπου μηνών. Από το Πάσχα της χρονιάς 2006 αποκολλήθηκε από τα Βριλήσσια.

Το Μάρτιο του 2007 επανιδρύεται η Κοινότητα μας η οποία ξεκίνησε κοινές δράσεις με την 2η Χαλανδρίου.

Το 2007 βαθμοφόροι του Συστήματος, βοήθησαν στις φωτιές σε Ζαχάρω και Ολυμπία, "Εύφημος μνεία" στο Σύστημα και τους βαθμοφόρους του από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Το 2008 ο "Αστακός" σχεδίασε τα νέα σήματα του κλάδου Προσκόπων και του Προσκοπικού Δικτύου.

Από το 2007 το Σύστημα μας συμμετέχει ανελλιπώς στην ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ, πρόγραμμα που τρέχει σε συνεργασία με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone.

Ανάμεσα στα Συστήματα που συμμετέχουν:
• 5η θέση το 2008
• 11η θέση το 2011
• 20η θέση το 2012
• 18η θέση το 2013
• 10η θέση το 2014
• 15η θέση το 2015
• 13η θέση το 2018

Το 2008 βρίσκει το Σύστημα μας με 50 παιδιά ενώ το επιτελείο το αποτελούν 3 άνθρωποι, με τις συγκεντρώσεις να πραγματοποιούνται από τον "Αστακό". Έτσι με συντονισμένες προσπάθειες και τη βοήθεια των Ανιχνευτών μας αλλά και του αδελφού Συστήματος (2ο Χαλανδρίου), κατορθώνουμε το 2010 το Σύστημα να βγάλει ξανά δικούς του βαθμοφόρους.

Το Σεπτέμβριο του 2009 αποχωρεί από τη θέση του Αρχηγού Συστήματος ο Δήμος Γρηγορόπουλος "Γεράκι" μετά από 7 χρόνια και δίνει τη σκυτάλη στον "Αστακό".

Τον Ιανουάριο του 2010 ο "Αστακός" ο οποίος είχε ακόμα στην ευθύνη του (πέρα από το Σύστημα) και τα τμήματα Προσκόπων και Ανιχνευτών, καλεί τον Ιωάννη Στόκα "Ρακούν" που μόλις είχε αφήσει την Αρχηγία του 2ου Συστήματος Χαλανδρίου, να αναλάβει το Σύστημα μας.

Τον Οκτώβριο του 2010 η ενωμένη Κοινότητα Χαλανδρίου ξεκινά κοινές δράσεις με την 4η Βριλησσίων με Αρχηγό τον Κώστα Κιούση "Αγριόχοιρο" της 4ης Βριλησσίων.

Τον Ιούνιο του 2010 το Σύστημα μας σε συνεργασία με το 2ο Σύστημα και τον Δήμο Χαλανδρίου διοργάνωσε τον καθαρισμό της ρεματιάς του Χαλανδρίου (ύψος Αιθρίου), δράση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού. Η δράση επαναλήφθηκε και το 2011 στο ύψος του Αγίου Αθανασίου.

   
Άρθρο από την εφημερίδα "Υψιπετείν" της Τοπικής Εφορείας Χαλανδρίου   Η απονομή του δώρου ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων το 2008   Ο καθαρισμός της ρεματιάς το 2010


Τον Οκτώβριο του 2010 το Σύστημα είχε την χαρά να ονομάσει τον πρώτο του Πρόσκοπο Έθνους, την Ανιχνεύτρια Ευθυμία Καλογεράκη και το 2012 το δεύτερο, τον Ανιχνευτή Νίκο Καραμάνη.

Το Μάρτιο του 2010 το σύστημα μας παρέλαβε τα υλικά του 1ου Συστήματος Προσκόπων Βαρνάβα το οποίο τερμάτισε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2007, 3 χρόνια από την ίδρυση του.

Το 2012 ο "Αστακός" σχεδίασε τα νέα αστέρια του κλάδου Λυκοπούλων καθώς και το νέο σήμα της Ειδικότητας Αεροπροσκόπων το 2013.

Τον Αύγουστο του 2012 και ενόψη της κατασκήνωσης της Ομάδας Προσκόπων, αποφασίζουμε να φτιάξουμε για πρώτη φορά "Μαντήλι Συστήματος". Μετά από ψηφοφορία καταλήξαμε στο παρακάτω σχέδιο. Έτσι αλλάξαμε και τα χρώματα του λογοτύπου μας σε Μωβ ώστε να συμβαδίζουν με τη νέα μας εικόνα.

Τον Ιανουάριο του 2013 το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, βράβευσε το Σύστημα μας για την πολυετή προσφορά του, με το "Μετάλλιο Ευδόκιμης Υπηρεσίας".

Τον Αύγουστο του 2013 η Κοινότητα μας πραγματοποίησε μια από τις πιο συγκινητικές δράσεις της, το "ταξίδι" σε Ίμβρο και Κωνσταντινούπολη.

   
Το λογότυπο του 1ου Συστήματος Προσκόπων Βαρνάβα   Η Αγέλη του Βαρνάβα σε κοινή εκδρομή στο Σούνιο το 2007   Η απονομή του Μεταλλίου Ευδόκιμης Υπηρεσίας

 

Τον Ιανουάριο του 2015 η Κοινότητα μας αποσπάται από την ενωμένη Κοινότητα Χαλανδρίου - Βριλησσίων και για πρώτη φορά στην ιστορία της ξεκινά αυτόνομες δράσεις. Το ίδιο καλοκαίρι πραγματοποιεί για πρώτη φορά αυτόνομη Μεγάλη Δράση στο Βίκο και τους Παξούς με τη συμμετοχή 14 Ανιχνευτών.

Τον Απρίλιο του 2016 Βαθμοφόροι μας πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια εξυγχρονισμού της Προσκοπικής Στολής και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο "Αστακός" ανέλαβε τον επανασχεδιασμό του συνόλου των σημάτων του ΣΕΠ.

Το Σεπτέμβριο του 2017 η Αγέλη μας σπάει σε δυο Αγέλες λόγω της μεγάλης προσέλευσης παιδιών στο Σύστημα μας, ενώ η Κοινότητα μας ενώνεται για ακόμα μια φορά με την Κοινότητα του 2ου Χαλανδρίου.

Το Σεπτέμβριο του 2018 το Σύστημα μας μετονομάζεται σε 3ο Τούφας Χαλανδρίου, προσθέτωντας το προσωνύμιο της γειτονιάς μας στον τίτλο μας, ενώ οι Αγέλες μας ενώνονται πάλι σε μια.


Αρχηγοί Συστήματος:

Χρονολογία Όνομα Ανάληψη καθηκόντων από:
... ... ...
1958 - 1971 Αντώνης Γκίνης Μάιος 1958
1971 - 1978 Θεόδωρος Γκίνης ...
1988 - 1991 Διαμαντής Δρυμούσης ...
1991 - 1993 Κώστας Φιλιππόπουλος ...
1993 - 1994 Δήμος Γρηγορόπουλος ...
1995 - 1998 Στέλιος Τζιανετόπουλος Νοέμβριος 1995
1999 - 2002 Έφη Μουζάκη Νοέμβριος 1999
2002 - 2009 Δήμος Γρηγορόπουλος Νοέμβριος 2002
2009 - 2010 Δημοσθένης Μαθιόπουλος Σεπτέμβριος 2009
2010 - 2015 Ιωάννης Στόκας Ιανουάριος 2010
2015 - Σήμερα Δημοσθένης Μαθιόπουλος Ιανουάριος 2015

 

"Η Ιστορία μας έχει αντλήσει στοιχεία από τα αρχεία και τις αναμνήσεις των Δ. Γρηγορόπουλου, Δ. Μαθιόπουλου, Κ. Καλιανιώτη, Ε. Μεταξά, Κ. Κατσουλιέρη, Γ. Θεοδοσίου, Κ. Παπάζογλου, Γ. Λιοσάτου"